Meer links
Koi ziektes

Zieke Koi

Gezonde Koi kunt u herkennen doordat ze actief zijn, goed aansluitende schubben hebben, een goede eetlust en geen beschadigingen aan de vinnen. De meeste voorkomende ziekten worden veroorzaakt door een slechte leefomgeving. Een Koi is namelijk van nature een sterke vis, maar kunnen zoals alle vissen last krijgen van parasieten, bacteriën en schimmels. 

Als de beschermde slijmlaag over hun huid en schubben beschadigd raakt, zijn ze het meest vatbaar voor zulke ziektes. Het is dan belangrijk om de zieke vis direct te isoleren van de rest van de vissen. Dit kunt u doen door een kuip met vijverwater te vullen, en een forse hoeveelheid keukenzout toe te voegen. Meestal lost dit de problemen op en kan de vis daarna gezond worden teruggezet. Deze ziektes benadrukken nog sterker het belang van een gezonde en goede huisvesting en verzorging.

Parasieten, bacteriële infecties en schimmel

Parasieten komen voornamelijk in het begin van de lente voor, wanneer de temperatuur van het water langzaam maar zeker weer hoger wordt. Schimmel kan worden veroorzaakt door een verwonding, door stress of door een slechte conditie van het water. Schimmel bij een vis ziet er een beetje uit als watten, en kan voorkomen op de huid, de vinnen of de kieuwen. Tenslotte worden de bacteriële infecties besproken, deze kunnen de huid, vinnen, staart of kieuwen van uw koi wegvreten. Een bekend voorbeeld hiervan is de bacterie Aeromonas salmonicida dat ook wel karper erythrodermatitis genoemd wordt. Door deze bacterie ontstaan er zweren tot diep in het spierweefsel van de Koi, met een rode en witte rand. Een andere bacterie is Flavobacterium columnare, hierbij ontstaan er witte oppervlakkige huidwonden die vaak beginnen bij de rugvin. Dergelijke infecties kunnen ook voor problemen met de ademhaling zorgen. 

Terug naar overzicht