
De Anatomie van de Koi
Onder het kopje 'Verschillende soorten Koi' heeft u al het een en ander kunnen lezen over de uiterlijke verschillen van de Koi, voornamelijk in de kleuren en patronen. Er kan een verschil worden gemaakt tussen de externe en interne anatomie van een Koi. Deze zullen beiden besproken worden.
Externe anatomie
Onder de externe anatomie vallen alle zichtbare delen van een Koi. De belangrijkste onderdelen en kenmerken worden uitgelicht. Ten eerste is het belangrijk om naar de vorm van de Koi te kijken, de druppelvorm. Deze vorm zorgt ervoor dat de vis snel en wendbaar is, en weinig turbulentie ondervindt bij het zwemmen.
- Baarddraden: Een Koi heeft twee baarddraden aan beide zijden van de bek, welke bedekt zijn met smaakpapillen waarmee de Koi alles kan proeven. Een andere functie van de baarddraden is het lokaliseren van voedsel op de bodem.
- Ogen: De Koi hebben een redelijk goed gezichtsvermogen wanneer u ze vergelijkt met andere vissoorten. Ze kunnen kleur alsmede zwart-wit waarnemen, en zouden in theorie een tekst op een blad papier kunnen onderscheiden. U moet wel oppassen, de ogen kunnen makkelijk beschadigd raken omdat de Koi geen oogleden ter bescherming heeft.
- Vinnen: Koi hebben 5 soorten vinnen: de rugvin, de anale vin, de staartvin, twee borstvinnen en twee buikvinnen, deze vinnen zijn belangrijk voor de stabiliteit van de vis. Zwemmen doen ze door gebruik te maken van hun spieren.
- Kieuwdeksel: Deze bescherming voor de kieuwen zorgt ervoor dat er water uit de kielholte kan stromen, maar dat dit weggestroomde zuurstofarme water niet terug kan stromen in de kieuwe
Interne anatomie
- Interne anatomie: Onder de interne anatomie vallen de inwendige organen, die veelal met elkaar verbonden zijn. Enkele bijzonderheden worden hier besproken.
- De zwemblaas: De zwemblaas helpt een Koi bij het zwemmen, doordat het de vis een opwaartse kracht verleent. De blaas bestaat uit een uitgerekte, ovale zak die bovenaan het lichaam ligt.
- De hersenen: De hersenen van een Koi zijn zacht en roze en liggen in het schedel, ze bestaan uit drie gedeelten: de voorste hersenen, de middenhersenen en het verlengde ruggenmerg. De belangrijkste functie van de middenhersenen is het interpreteren van signalen die via de zenuwen binnenkomen, zoals de beweging en houding van de vis in het water.
- Voortplantingsorgaan: Bij mannen zijn dit de testikels, en bij vrouwen de ovaria. Het hele jaar door kunnen er eitjes in de ovaria gevonden worden, maar buiten de paaitijd (wanneer ze paren) is het aantal vruchtbare eitjes laag.
- De kieuwen: De kieuwen voor een vis zijn als de longen voor een mens, ze zetten kooldioxide om in zuurstof. De huid rondom de kieuwen is ook uitzonderlijk dun, zodat het bloed optimaal met het water in contact komt. Wanneer er water over de kieuwplaatjes stroom, kan de Koi zuurstof opnemen en wordt er kooldioxide afgestaan.
Terug naar overzicht